Comença el procés per a la millora del Nucli Antic

Es posen en marxa diferents vies de participació al PIAM del Nucli Antic. El procés està obert a tots els ciutadans del Nucli Antic i de la resta d’Olot que vulguin dissenyar el Pla Integral d’Accions de Millora.

En els propers mesos s’elaborarà el Pla Integral d’Accions de Millora del Nucli Antic d’Olot dirigit a definir una estratègia de transformació urbana de manera integral i participativa. Els seus principals objectius són elaborar una diagnosi que permeti establir els principals reptes d’aquesta àrea de la ciutat, dissenyar un conjunt d’actuacions d’àmbits i naturalesa diversa encaminada a la regeneració urbana, posar-les en marxa i generar els mecanismes de seguiment necessari per a la seva execució i viabilitat.

Per fer-lo possible, el PIAM del Nucli Antic “està obert a la participació de tots els veïns i veïnes d’Olot: del Nucli Antic, però també de la resta de barris de la ciutat” ha explicat el regidor Estanis Vayreda. Vayreda ha demanat “la participació de tothom en un procés en què segur que tothom hi té coses a dir. L’important és voler-hi col·laborar”  En el seu desenvolupament també hi estan implicades les diferents àrees i serveis de l’Ajuntament d’Olot: hi participen responsables tècnics d’infraestructura i urbanisme, de cultura, acció social i promoció econòmica.

L’alcalde d’Olot, Josep M. Corominas, ha demanat “confiança a tothom en un procés en el que volem que tothom s’hi impliqui i en el que vull agrair les persones i entitats que s’hi ha començat a implicar”. Segons Corominas, “poc a poc anirem definint les accions de millora del barri tal com hem fet en el cas de Sant Miquel”.

SONY DSC

El PIAM del Nucli Antic forma part del programa “+ B Sumem des dels barris”, que es va iniciar l’any 2014 amb el disseny d’un PIAM de Sant Miquel. Es planteja una metodologia de treball molt similar, però adaptat al context i a les característiques del Nucli Antic. A diferència de Sant Miquel, aquests últims anys s’han desenvolupat nombrosos projectes i estudis vinculats al centre d’Olot. Tots ells constitueixen la base del treball a realitzar i ha permès preestablir una sèrie de temàtiques i àmbits d’actuació des dels quals parteix aquesta anàlisi. Aquesta diagnosi ha determinat un document marc que estableix les bases de l’elaboració del PIAM.

La vivenda, la convivència i la connectivitat, el patrimoni i la identitat locals, a més dels usos són els temes principals sobre els que s’ha començat a treballar. A més, s’han detectat una sèrie d’àmbits estratègics sobre els que s’incidirà de manera específica com, per exemple, els principals focus d’activitat interns i limítrofs (plaça del Carme, plaça Major i Firal), el carrer Major com a eix vertebrador i la xarxa d’espais públics del Nucli Antic (Campdenmàs, Pia Almoina, Mora…).

SONY DSC

Consol Prados i Jon Aguirre, de Paisaje Transversal, han explicat que ja s’han començat les entrevistes amb representants d’entitats i ciutadans del Nucli Antic. Segons han avançat, el PIAM s’elaborarà a través de quatre fases:

La primera ha tingut un caràcter intern i durant la qual s’han realitzat els preparatius de la resta d’etapes. S’han mantingut entrevistes amb representants de col·lectius socials, habitants del barri, tècnics municipals i partits polítics. A més s’han creat els dos principals grups de treball del PIAM: un grup motor que inclou un ampli ventall de representants de col·lectius i associacions, i un grup interdepartamental que incorpora representants de diferents regidories i departaments de l‘Ajuntament (Infraestructures i Urbanisme, Habitatge, Consorci d’Acció Social, Dinàmig, Cultura, Policia, etc). A través d’ells es realitzarà un seguiment i participació més continuada del procés d’elaboració del PIAM.

A la segona fase es determinaran els reptes i les necessitats dels barri a través de la participació ciutadana. S’han posat en marxa espais de participació a sis equipaments públics (l’Oficina de Turisme, l’Escola d’Art, l’Ajuntament, el CASG, la Biblioteca i el Mercat), qüestionaris online (es poden trobar a la pàgina web nuclianticmesb.cat) entrevistes i s’organitzaran activitats participatives (la primera serà el 8 de juliol) i actes dins l’Estiu Riu i la festa del barri a finals d’agost.

A més de participar-hi presencialment, també s’hi podrà prendre part de forma digital mitjançant la pàgina web del projecte (nuclianticmesb.cat) i a les xarxes socials amb l’etiqueta #OlotMésB a Twitter.

A la tercera fase, l’anàlisi del Nucli Antic, combinarà els estudis tècnics amb les aportacions de la ciutadania. Permetrà desenvolupar una diagnosi que permeti establir els objectius i les línies estratègiques, mitjançant les quals es començarà a dissenyar de manera col·laborativa entre els tècnics municipals i els agents implicats del barri les diferents accions que conformaran el PIAM del Nucli Antic.

Una vegada redactat i consensuat el document, es donarà pas a la quarta i última fase del projecte que consistirà en posar en marxa les actuacions i definir els mecanismes de seguiment del PIAM, mitjans els quals es garanteixi l’execució de les accions definides.

Amb la presentació del PIAM del Nucli Antic s’ha donat públicament el tret de sortida al procés de millora del barri, que és previst que finalitzi a principis de l’any 2018. Ha comptat amb l’assistència de representants de l’Associació de Veïns, de l’Escola d’Art, de l’Associació de Comerciants i d’altres veïns i veïns que han volgut seguir la presentació que ha tingut lloc a la plaça del Carme.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: