Primeres accions participatives del PIAM del Nucli Antic

El dissabte 8 de juliol es portarà a terme la primera activitat que consistirà en un recorregut per reconèixer la història del barri. Mentrestant, continuen les reunions amb representants de diferents col.lectius vinculats al barri i continua activa l’enquesta per avançar en la millora del Nucli Antic.

El Pla Integral de Millores al Nucli Antic d’Olot afronta la segona fase (d’“Impuls participatiu”) dirigida a determinar les necessitats i potencialitats del barri a través de diferents espais i activitats participatives. El diagnòstic combinarà l’anàlisi tècnic integral amb la participació ciutadana dels residents, tant del barri com de la ciutat en general, sobre quatre temàtiques principals: la convivència i la connectivitat, l’habitatge i la inclusió, el patrimoni històric i la identitat local a més de la diversitat d’usos.

Durant els propers mesos es realitzaran diferents activitats de participació ciutadana dirigides a detectar reptes i oportunitats del nucli antic. La primera acció de participació al carrer es portarà a terme el dissabte 8 de juliol a les 10.30 hores a la plaça del Carme sota el títol “CONEIX EL NUCLI ANTIC”. Consistirà en un recorregut pel nucli antic amb l’objectiu de reconèixer la història que va donar lloc a la ciutat, així com la cultura i les persones que ara hi viuen. Prèviament, el dijous 6 de juliol es realitzaran dues activitats més (amb l’esplai Garbuix i l’Espai Ideal) per analitzar i caracteritzar la situació del barri des de la perspectiva de la infància i la joventut, respectivament.

undiaalteubarril

Aquesta activitat forma part de la programació d’activitats que s’aniran desenvolupant aquests propers mesos i que continuaran a la tardor amb dues accions participatives més: “OFICINA D’IMMOBLES” amb l’objectiu de conèixer l’interès de la població en viure al nucli antic (prevista pel dissabte 30 de setembre) i “CONVIVIM A L’ESPAI PÚBLIC”, una acció lúdico-artística a les places i carrers del barri per recollir missatges amb propostes de convivència i millora de l’espai públic (prevista pel dissabte 14 d’octubre, coincidint amb la Fira de Sant Lluc). Les persones que estiguin interessades a participar a qualsevol de les 3 accions de participació descrites, poden inscriure’s a través del correu electrònic: nuclianticmesb@gmail.com

Paral·lelament, s’han posat en marxa diversos canals de participació perquè la gent pugui aportar idees de millora del nucli antic, així com identificar-ne els principals reptes. En aquest sentit, s’han instal·lat bústies amb qüestionaris impresos a 6 equipaments (l’Ajuntament, l’Escola d’Art, el Consorci d’Acció Social, el Mercat municipal, la Biblioteca i el Núria Social). El mateix qüestionari també està disponible en línia al web del projecte a l’enllaç http://bit.ly/QuestionariNucliAnticMesB que, de moment, ja han respost una cinquantena de persones.

Fins el moment, s’ha generat un document marc que resumeix els continguts i les bases del procés participatiu i que la setmana vinent estarà disponible al web del projecte (www.nuclianticmesb.cat). També s’han realitzat prop d’una trentena d’entrevistes personals a residents del barri, representants d’entitats econòmiques, socials i culturals del nucli antic, gestors d’equipaments públics del barri i també tècnics i polítics municipals.

Per al seguiment permanent del procés s’han constituït i reunit dos grups de participació estable: el Grup Motor i el Grup Interdepartamental. El primer, està configurat per una vintena de persones que representen a una gran diversitat d’actors del barri: residents, comerciants, representants d’associacions econòmiques i entitats socials i culturals, així com gestors d’equipaments públics del barri i representants de col·legis professionals. El seu objectiu és participar de manera activa en tot el procés i ser l’espai principal de contrast, coordinació i decisió ciutadana. És un grup obert a tota la ciutadania que vulgui implicar-se de manera més intensiva en el procés. El segon és un grup tècnic format per diverses àrees i organismes municipals i comarcals, amb l’objectiu d’assegurar la cooperació i transversalitat del procés, així com contrastar a nivell tècnic les propostes ciutadanes. En aquest grup hi estan involucrades 8 departaments de l’Ajuntament com urbanisme i infraestructures, habitatge, cultura, acció social, promoció econòmica, policia, educació i SIGMA.

El desenvolupament de totes el procés es pot consultar a la pàgina web www.nuclianticmesb.cat i seguir a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #OlotMesB.

Print

One Comment on “Primeres accions participatives del PIAM del Nucli Antic

  1. Retroenllaç: ¿Es posible volver a vivir en el centro de las ciudades? #OlotMésB dice sí | Titulares de Chile

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: