Resultats de la fase preparatòria

 

Cronograma-resumen participacion_ultimo-01

La redacció del Pla Integral d’Accions de Millora (PIAM) del Nucli Antic d’Olot, va arrencar a finals d’abril amb la primera de les quatre fases del procés. Aquesta etapa inicial ha estat dirigida a la realització de tots els preparatius necessaris per al correcte desenvolupament del PIAM.

Com a resultats més destacats d’aquest període podem assenyalar la constitució del Grup Motor i el Grup Interdepartamental, la redacció del Document marc –on s’estableixen  les bases del procés participatiu i de disseny del PIAM- i la seva posterior adaptació a les aportacions rebudes; les reunions amb els diferents partits polítics amb representació a l’Ajuntament i l’obertura d’alguns de canals  de participació i comunicació del projecte.

A continuació es detallen algunes accions dutes a terme:

ENTREVISTES AMB AGENTS

Durant la Fase Preparatòria s’han mantingut entrevistes personals amb agents i col·lectius representatius del Nucli Antic (residents, botiguers, entitats, professionals,…), així com amb el personal municipal de les diferents Àrees implicades en el PIAM.

L’objectiu de les entrevistes qualitatives és triple: presentar en profunditat el desenvolupament del PIAM, recollir  les problemàtiques i valors del Nucli Antic i convidar als diferents agents a formar part dels dos grups de treball del projecte (Grup Motor i Grup Interdepartamental).

Fins al moment s’han realitzat més de vint  entrevistes a agents veïnals, socials i econòmics, amb la participació d’una cinquantena de persones, i vuit entrevistes més a tècnics municipals, una per cada àrea implicada en el projecte.

De les primeres reunions dels dos grups de treball, s’ha elaborat unes matrius recollint les principals problemàtiques, oportunitats i reptes de treball, incorporades així mateix al Document Marc.

A més s’han realitzat dues reunions amb els partits polítics amb representació municipal a l’Ajuntament (CERC, CUP i Olot en Comú).

CONSTITUCIÓ GRUP MOTOR

Després de les  entrevistes mantingudes amb persones vinculades al Nucli Antic de diferents àmbits, com el comerç, el veïnal, assoaciatiu, cultural, es va crear el Grup Motor, un espai ciutadà de participació i implicació contínua durant tot el procés.

grup-motor-primera

El Grup Motor del PIAM del Nucli Antic està conformat per agents socials, econòmics, veïnals i culturals vinculats a aquest àmbit urbà, ja sigui per la seva condició de residents, treballadores o treballadors, o per formar part d’entitats que treballen en el mateix. Són persones amb una implicació activa en el procés de desenvolupament, i disposades a aportar el seu temps i dedicació. No és per tant una participació puntual, per això es plantegen altres canals i vies de participació com s’explicarà més endavant.

Inicialment participen al Grup Motor més de 15 persones provinents de diversos àmbits com s’ha dit anteriorment, però està obert a noves incorporacions de persones que es vulguin implicar activament en el PIAM.

Els partits polítics no en formin part, perquè és un espai ciutadà. Aquests ja disposen d’altres canals de participació i negociació.

CONSTITUCIÓ GRUP INTERDEPARTAMENTAL

Igual que amb el Grup Motor, durant aquesta fase s’ha creat el Grup Interdepartamental conformat per personal tècnic municipal provinent de diferents regidories i departaments de l’Ajuntament tals com  urbanisme, habitatge, cultura, acció social (CASG) o promoció econòmica i turística (DinamiG).

És un grup tècnic interdepartamental amb l’objectiu d’assegurar la cooperació entre les diferents àrees i organismes municipals i comarcals, i garantir el caràcter transversal del projecte.

Tindrà una continuïtat durant tot el procés, s’establirà un calendari de sessions associat als moments més rellevants de cadascuna dels fases: definició inicial d’objectius, elaboració de diagnòstic tècnic, definició de les línies estratègiques i les  accions de millora, planejament temporal i econòmica, i avaluació i tancament.

DOCUMENT MARC

El Document Marc sintetitza l’aproximació inicial al projecte a partir del plantejament proposat per Paisatge Transversal contrastat amb la informació recollida de les  entrevistis i sessions inicials realitzades amb polítics, tècnics municipals i agents socials, econòmics i ciutadans. En concret el marc que estableix aquest document defineix uns objectius inicials, aspiracions i límits, així com les  temàtiques i àmbits estratègics sobre els quals organitzar el procés. L’objecte principal és sintetitzar una visió inicial compartida respecte les  qüestions prioritàries a tenir en compte en la elaboració del Pla Integral de Millores del Nucli Antic, degudes a la singularitat d’aquesta trama urbana.

El document està disponible a la web del PIAM del Nucli Antic i pot descarregar-se al següent enllaç: https://nuclianticmesb.cat/documents/

ESPAIS DE PARTICIPACIÓ I COMUNICACIÓ

OlotMesB_PIAM-Nucli-Antic_Buzones-ciudadanos-01

Durant aquesta etapa s’han definit i s’han posat  en funcionament els principals elements de comunicació i participació ciutadana per a sla egüent fase d’ “Impuls participatiu”:

 • WEB i RRSS: Obertura de la web del PIAM del Nucli Antic (https://nuclianticmesb.cat/) i dinamització de l’etiqueta#OlotMésB
 • Qüestionari digital: Obertura del qüestionari digital per detectar les percepcions ciutadanes sobre el Nucli Antic: http://bit.ly/QuestionariNucliAnticMesB
 • Bústies ciutadanes: disposició de qüestionaris físics i bústies en 6 equipaments de la ciutat:
  1. Ajuntament
  2. CASG
  3. Mercat
  4. Piscina Municipal
  5. Can Trincheria
  6. Biblioteca Marià Vayreda

 

• Calendari de la participació ciutadana: durant l’etapa d’“Impuls participatiu”, es realitzaran diferents accions de participació ciutadana obertes a tota la població d’Olot. La primera es durà a terme el 8 de juliol i té per nom “Coneix el Nucli Antic”. La resta d’activitats participatives tindran lloc entre agost i octubre.

 

PRESENTACIÓ PÚBLICA

SONY DSC

Aquesta Fase preparatòria va concloure amb la presentació pública del procés que va tenir lloc el passat 12 de juny a la Plaça del Carme.

One Comment on “Resultats de la fase preparatòria

 1. Retroenllaç: Més de 90 actuacions per revitalitzar el Nucli Antic d’Olot | +B

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: