Més de 90 actuacions per revitalitzar el Nucli Antic d’Olot

La mobilització d’habitatge, repensar diferents zones de l’espai públic i un projecte per a dinamitzar el carrer dels Sastres, primeres actuacions del PIAM.

Entitats, associacions i partits polítics han signat el compromís amb l’estratègia de transformació urbana de manera integral i participativa del centre d’Olot.

Dilluns passat dia 19 de març, es presentaven els resultats del procés d’elaboració del PIAM del Nucli Antic (Pla Integral d’Accions de Millora). Un acte que va comptar amb la presència i amb el suport d’entitats, associacions, partits polítics i tècnics municipals que han participat del procés i que ha coordinat l’oficina d’innovació urbana Paisaje Transversal.

D’aquesta manera es desvetllaven quins són les línies de treball a seguir per part del municipi per tal d’aconseguir la revitalització del Nucli Antic, després d’un procés que es va iniciar a l’abril amb el Document Marc, va continuar la resta del passat any per poder comptar amb un Diagnòstic Participatiu. Amb el diagnòstic, ja es va poder començar a visualitzar les directrius, línies de treball i accions concretes que haurien d’engegar-se a Olot per respondre a les problemàtiques i necessitats dels seus veïns i veïnes, però també per aprofitar tot el potencial d’una zona tan única i identitària com el Nucli Antic.

Així, amb aquesta presentació es posava fi a la tercera fase del procés on s’han concretat els actuacions a desenvolupar. Un treball que s’ha dut a terme amb els tres espais de participació, per buscar el consens social, polític i tècnic que requereix aquesta estratègia que vol ser transformadora.

Tres directrius i dotze línies estratègiques

El document definitiu del PIAM –que pot consultar-se aquí– explica que la intervenció es portarà a terme a través de tres directrius prioritàries,12 línies estratègiques i un total de 94 accions recollides en 39 actuacions a desenvolupar en els propers anys.

De totes les iniciatives definides, s’ha començat a treballar en les accions següents:

  • La mobilització d’habitatge per promoure la rehabilitació d’edificis, la consolidació de la població al Nucli Antic i atraure’n de nova.
  • ‘La Galeria dels Sastres’, un projecte que vol recuperar l’eix d’activitat en aquest sector amb la dinamització de locals buits i la instal·lació de tallers de creadors i professionals joves en matèries com el tèxtil, la fotografia, o el disseny gràfic.
  • Repensar diferents zones de l’espai públic: les places perquè siguin més amables i utilitzades com a espai de lleure i d’estada i l’ordenació d’altres llocs com per exemple el solar del costat del santuari del Tura resultat de l’enderroc de l’antic magatzem Sau del carrer Valls Nous.

Aquestes són les primeres accions que s’inclouen en la partida de 150.000 euros que el pressupost de l’Ajuntament d’Olot d’aquest 2018 destina al PIAM de Nucli Antic. Dins aquesta àrea d’influència també es realitzaran altres actuacions ja previstes com la creació d’un espai de coworking a la plaça del Carme,  les inversions realitzades i les que s’han de fer a les instal·lacions de l’Escola d’Art, les subvencions en temes d’habitatge i la possible ubicació dins l’àmbit d’una residència d’estudiants.

Junt amb l’execució de les accions, un dels aspectes que es desenvoluparan a partir d’ara són els mecanismes de seguiment del PIAM. Així, es treballarà en:

  • La constitució del Consell de Barri, que dóna continuïtat al Grup Motor ien la línia del Consell de Barri del PIAM de Sant Miquel del qual formen part diferents entitats, associacions, veïns i veïnes.
  • La celebració del Dia del Pla, una activitat per a fer difusió de tots aquests treballs i resultats, on la ciutadania podrà visualitzar-ho.
  • Un Espai Expositiuque recollirà el material elaborat i les propostes d’actuacions i estarà situat al nou local de l’Associació de Veïns del Barri Vell, que també s’obre coincidint amb les primeres accions del PIAM.

A la signatura del document van assistir per part d’entitats, associacions i partits polítics: Associació de Comerciants d’Olot, Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, AOAPIX, Associació de Veïns i Propietaris del Nucli Antic, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Delegació Garrotxa – Ripollès, Els Catòlics, Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot, Esplais de la Garrotxa, La Iera. Associació de creadors de la Garrotxa, Núria Social i Orfeó Popular Olotí. Per part dels partits municipals de l’Ajuntament d’Olot: OEC, PSC, ERC i PDeCAT.

 

Documento Acció de Millora

Pots seguir d’a prop les actuacions del PIAM i estar al tant del procés a la web oficial. 

També a les xarxes socials en Facebook i gràcies a l’etiqueta #OlotMésB.

One Comment on “Més de 90 actuacions per revitalitzar el Nucli Antic d’Olot

  1. Retroenllaç: #OlotMésB surt al carrer per a explicar el procés de regeneració urbana dels barris | +B

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: