Activitat del Grup Motor i el Grup Interdepartamental

El Grup Motor del Pla Integral d’Accions de Millora del Nucli Antic és un espai permanent de participació ciutadana durant tot el procés d’elaboració del PIAM. Està format per ciutadans i ciutadanes representatives de diferents àmbits: entitats, associacions, comerciants, residents,…

Va començar a caminar el dia 2 de juny, quan es va constituir (després de les entrevistes personalitzades amb les persones que en formen part). La sessió va comptar amb la presència d’Estanis Vayreda, regidor de l’Ajuntament d’Olot, que va exposar els objectius de l’Ajuntament respecte a aquest Pla, i l’agraïment a totes les persones participants per la seva disponibilitat.

En aquesta primera sessió es van exposar les principals funcions del Grup Motor: Recollir informació per a l’anàlisi de les realitats del Nucli Antic,  Identificar els principals reptes i oportunitats, Pensar línies d’actuació prioritàries, Fer el seguiment del procés de participació i de la implementació de les actuacions. També es va planificar el calendari i les fases del PIAM,

Cal destacar el consens sobre la necessitat de canviar la percepció de la gent vers el Nucli Antic per fer-la més positiva i amb més sentiment de pertinença.

El 5 de juny també es va celebrar la primera reunió tècnica municipal, amb la participació de les Àrees municipals implicades amb el projecte del PIAM: Habitatge, Dinàmig, Urbanisme, Policia Municipal, SIGMA, Cultura, Educació, Gerència, més de la responsable tècnica del projecte i el Regidor.

L’objectiu de la sessió era la presentació del desenvolupament general del projecte, remarcant la importància de la col·laboració interdepartamental i els mecanismes de seguiment com a fonamentals.

S’han mantingut entrevistes amb tots els tècnics de les diferents Àrees implicades. En aquestes sessions s’ha realitzat una presentació del PIAM i s’ha parlat de les principals problemàtiques i valors del Nucli Antic.

Les aportacions recollides a les entrevistes (tant als ciutadans que formen part del Grup Motor com als tècnics) s’han classificat en una matriu d’acord amb les quatre temàtiques de treball. Aquesta matriu va servir per al debat i la seva validació.

A nivell general es destaca que el principal problema del Nucli Antic és que no hi viu gent, principalment per les problemàtiques d’habitatge, la falta d’aparcament per a residents o la imatge que es té com d’un lloc perillós. Es plantegen possibles estratègies per a la mobilització d’habitatge buit o en desús, però advertint que caldrà veure la viabilitat (tècnica, pressupostària i fins i tot legals).

Es remarca la importància que el Nucli Antic ha de ser un espai on pugui viure gent diversa (social, econòmica i culturalment), així com la necessitat de fer una reflexió sobre el model de barri que es vol, contraposant dos extrems sobre els quals treballar: si és un aparador per al comerç on no visqui ningú, o un barri viu, actiu i divers.

També es fa referència als inconvenients que els grans esdeveniments produeixen en la vida quotidiana del barri, de manera que constitueixen un dels factors que frenen que la gent vulgui viure-hi, entre d’altres com l’habitatge.

A finals de juny es va presentar al Grup Motor l’esborrany del Document Marc, la WEB, el material gràfic i les entrevistes realitzades.

Amb tot el material disponible fins al moment (indicadors, plans i programes d’actuació municipal, entrevistes…) s’ha elaborat el Document Marc, que serà la base de les properes fases del projecte. El Document marc ha de ser validat pel Grup Interdepartamental i el Grup Motor. Per això durant el mes de juliol s’enviarà al Grup Motor per a la seva validació  i posteriorment es publicarà a la web del PIAM perquè els ciutadans i ciutadanes interessats el puguin consultar.

El Grup Motor del 29 de juny també va treballar sobre les properes accions participatives: el recorregut “Coneix el Nucli Antic”, la participació del PIAM en el marc de la Festa del Barri Vell, i una acció en matèria d’habitatge per al mes de setembre

Sobre l’acció “Coneix el Nucli Antic” es van consensuar els punts d’interès i per tant els llocs de visita, d’acord amb la història, el seu valor emblemàtic i la vinculació amb algunes de les temàtiques del PIAM. Així mateix es suggerí la participació d’experts durant la visita, com Xavier Puigvert o l’escultor Quim Domene a més d’altres membres del GM vinculats a llocs concrets com l’Escola d’Art o la plaça Campdenmàs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: