Arrenquem la tercera fase del projecte

Després de l’elaboració del Diagnòstic Participatiu ens trobem ja de ple a la tercera fase del projecte. Les Línies d’Actuacions i Accions de millora són la concreció d’aquests eixos, i és la fase en la que estem. Això vol dir treballar intervencions concretes, pressupostos, calendaris, responsables de portar-les a terme,…

Per això en aquests moments s’està treballant a diferents nivells: ciutadà, tècnic i polític. Seguint els tres espais de participació permanent dels que disposem: Grup Motor, Grup Tècnic municipal, i Taula Política.

La setmana passada l’Equip de Govern va realitzar una sessió de treball sobre la matèria amb la voluntat d’avançar en aquelles actuacions necessàries per a la millora del Nucli Antic, com la millora de l’espai públic i el paisatge, la dinamització dels locals, o la realització d’un estudi sobre el parc d’habitatges.

També el Grup Motor es va reunir el passat 23 de novembre, que va debatre i validar les diferents Accions proposades, posant especial èmfasi en l’habitatge i la millora de l’eficiència energètica com a valor afegit, l’ús dels locals buits actuals amb intervencions innovadores en noves activitats econòmiques que dinamitzin i també que recolzin projectes emprenedors. Un debat interessant – i en el marc dels debats actuals dels centres històrics-  és el de la gentrificació. Si bé és necessari atreure inversió privada, cal tenir present mecanismes de sostenibilitat.

Can Sacrest és un dels temes recurrents, i es treballaran els possibles usos per tal que tota aquesta zona de l’entorn del Carme sigui una nova centralitat del Nucli Antic i de la ciutadania d’Olot.

Així mateix també està prevista una sessió amb la Taula Política –recordem que formada per tots els partits amb representació municipal- en aquesta fase de definició d’Accions. El PIAM busca el consens social i polític imprescindible per al seu desenvolupament.

Paral.lelament a aquestes sessions de participació, es porta a terme el treball tècnic, és a dir, l’anàlisi de la viabilitat (social, econòmica, territorial,…), el pressupost, el calendari, la capacitat de gestió,… de cada una de les Accions.

Directrius del PIAM

S’han definit les tres grans Directrius del PIAM i sobre aquests eixos treballem les Accions concretes de millora. Recordem que les Directrius són aquestes:

  1. Viure al Nucli Antic.

El Nucli Antic és el Centre històric i patrimonial de la ciutat d’Olot. I el Nucli Antic és també un barri amb les dinàmiques pròpies de barri: residents, veïnatge, comerç de proximitat, espai públic, habitatge,… Uns dels reptes dels centres històrics en general és el buit i el risc de deteriori. Per això, amb l’objectiu de fer més viu el Nucli Antic, aquesta Directriu compta amb 6 Línies d’Actuació, en matèria d’habitatge, cohesió social, accessibilitat i qualitat de l’espai públic.

  1. Noves centralitats al Nucli Antic.

La raó principal d’aquesta Directriu Estratègica és reconduir la situació actual de desequilibri entre un desplaçament de l’activitat cap a un extrem de la zona i el deteriorament de l’altre. Es considera primordial reequilibrar tot l’àmbit. A més, hi ha elements amb un potencial que no es pot desaprofitar  (com és l’entorn del Carme) i amb recorregut de millora per aconseguir noves centralitats o nodes d’activitat i usos públics i privats, que actuïn com a pol d’atracció. Aquesta Directriu disposa 3 Línies d’Actuació en les matèries del patrimoni col•lectiu, la dinamització dels espais buits, la diversitat d’usos i el comerç de proximitat, tradicional o de valor afegit.

  1. Reconèixer el Nucli Antic.

Aquest àmbit urbà acull bona part de la història i dels elements identitaris d’Olot, i és on es celebren alguns dels principals esdeveniments de la ciutat, com les Festes del Tura. El patrimoni és quelcom col•lectiu, que aplega i enforteix el sentiment de pertinença, i per això cal tenir present el retorn social dels valors històrics i patrimonials. Es defineixen tres Línies de Treball en aquesta Directriu en els àmbits de: la millora del paisatge; la informació i difusió del patrimoni històric, social i cultural; i l’ampliació de l’oferta turística de forma sostenible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: