Habitar la casa i més enllà del replà : Jornada habitatge al Nucli Antic

jornada_vivienda_PIAM_olot

Autora: Martí Albesa Fotografía

Una de les tres grans directrius del PIAM del Nucli Antic que s’està duent a terme per l’ajuntament d’Olot i  Paisaje Transversal és precisament ‘Viure al Nucli Antic’. La definició inicial ens serveix a l’hora de situar aquesta directriu que dissenya les accions en matèria d’habitatge, d’espai públic i de serveis i equipaments ciutadans. Sense habitar no n’hi ha lloc. Habitar la casa i més enllà del replà, és a dir, l’espai més proper on desenvolupem la vida.

El dia 30 de novembre vam celebrar a Olot la Jornada sobre “Habitatge al Nucli Antic: estratègies per a la rehabilitació, la mobilització i la gestió”. Tal i com es va dir durant la Jornada, “hi ha molts barris amb problemes, però no tants amb projecte”, i el Nucli Antic d’Olot vol tenir el seu projecte, o més encara, ser Espai de Regeneració i Innovació Social, Econòmica i Urbana. És precisament en aquests barris en transformació on es donen, o es poden propiciar,  les circumstàncies per a la innovació, precisament perquè estan en transformació i poden comptar amb una estratègia compartida i transversal i amb la implicació de diferents agents socials, econòmics, públics i privats.
Durant la jornada vam comptar amb tres grans experts en aquesta matèria, amb una llarga experiència d’actuació i coneixedors de las problemàtiques i oportunitats de les intervencions en habitatge: Juan Rubio (Ajuntament de Saragossa), Tonet Font i Ángel Uzqueda (Ajuntament de Barcelona). En les seves ponències van exposar casos pràctics com ‘Zaragoza Vivienda’, o el Pla de Barri i les polítiques d’Habitatge de Barcelona, però no només, també les estratègies i instruments necessaris per a la rehabilitació entesa com a regeneració urbana. Després de les ponències vam compartir col·loqui i debat entre els mateixos ponents i els assistents, en una mesa rodona que va portar Neus Roca, delegada del Col·legi d’Arquitectes de la Delegació de la Garrotxa.

Intervención de Juan Rubia

Intervenció de Ángel Uzqueda

Intervenció de Tonet Font

L’objectiu era conèixer altres experiències municipals, però sobretot aprofundir en les Accions que es poden aplicar al Nucli Antic d’Olot. Per això vam realitzar una sessió de treball intern amb tècnics i polítics municipals, amb la voluntat d’analitzar quines problemàtiques i quins mecanismes d’intervenció ens podem trobar i podem aplicar al Nucli Antic.

La Jornada va finalitzar amb un espai obert a la ciutadania, exposant els principals temes tractats durant el dia i recollint les aportacions, dubtes, visions,… per part de veïns i veïnes. Aquesta sessió va enriquir sense cap dubte el treball realitzat al llarg de la diada, per disposar d’un marc amb visió tècnica, ciutadana i política, a la recerca de consensos que ens permetin comprendre les realitats, analitzar-les i intervenir de forma positiva.

IMG_9258

Espai Públic-Privat i el Públic-Comunitari

Volem fer incís en aquest àmbit comunitari. Sovint problemes que semblen individuals tenen una solució comunitària. Sentir-se part de la solució i no part del problema – siguin els veïns i veïnes, les propietats privades o l’administració- facilita la negociació i la gestió i és una de les claus de l’èxit de la rehabilitació i la regeneració urbana. Tenir cura dels residents, comerciants, dels promotors d’activitat (social o econòmica…), de la gent del barri en definitiva, esdevé imprescindible, així com enfortir les xarxes, entitats i associacions, com a exercici d’apoderament de la comunitat, que és la veritable protagonista i motor de canvi.

Però és evident que a més de la mirada i de les estratègies calen mecanismes d’intervenció. Bona part de la Jornada la vam dedicar a aquest àmbit. Partint de la base que el primer pas és Conèixer, el PIAM ja contempla en les seves accions la realització d’un ESTUDI sobre les situacions del parc d’habitatges. Aquest estudi permetrà analitzar quines propostes de treball es poden realitzar, i amb la voluntat d’acompanyar i comprometre als diferents agents implicats, entenent com a oportunitat la rehabilitació i la mobilització dels habitatges.

Taula Rodonda

Debat Ciutadà

Els instruments d’intervenció de la rehabilitació, mobilització i gestió tenen diferents categories: legals, econòmiques, humans i tècniques. La Llei del Dret a l’Habitatge -que justament enguany compleix deu anys-, o la Llei de les 3R,… són un paraigües normatiu. Els  instruments d’anàlisi i actuació en matèria d’habitatge són estudiats i incorporats a les Accions del PIAM, tenint en compte la seva viabilitat com amb la resta d’actuacions.  Així també es proposa recollir les experiències d’èxit de rehabilitació al Nucli Antic o pensar pràctiques de regeneració com a prova pilot, entre altres coses perquè tampoc partim de zero, i perquè volem reforçar els missatges positius i les experiències d’èxit com a exemple de bones pràctiques i engrescadores.

Si hem de resumir en una gran finalitat aquesta directriu del PIAM que és ‘Viure al Nucli Antic’, podem dir que es persegueix resoldre desigualtats i aprofitar oportunitats. En aquest sentit, el Nucli Antic té problemàtiques, però té grans oportunitats, tal i com ens diuen els mateixos Indicadors analitzats al Diagnòstic Participatiu.

Presentacions dels ponents

Juan Rubio

//e.issuu.com/embed.html#4453610/56805177

Ángel Uzqueda
//e.issuu.com/embed.html#4453610/56805203

Tonet Font
//e.issuu.com/embed.html#4453610/56805240

Plan de Barris
//e.issuu.com/embed.html#4453610/56805321
//e.issuu.com/embed.html#4453610/56805365
//e.issuu.com/embed.html#4453610/56805382

Pots seguir d’a prop les actuacions del PIAM i estar al tant del procés a la web oficial. 

També a les xarxes socials en Facebook i gràcies a l’etiqueta #OlotMésB.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: